• Zundapp Wijchen 2025

WOK meter

Wanneer de politie vaststelt dat uw bromfiets niet (helemaal) voldoet aan de wettelijk gestelde eisen (bijvoorbeeld door een te hoge geluidsproductie of snelheid), dan plaatst de politie een zogeheten WOK-signaal (Wacht Op Keuring) in het RDW-kentekenregister.
Dit betekent dat het voertuig niet aan de wettelijk eisen voldoet en hij opnieuw gekeurd moet worden. De reden dat men een wok melding krijgt kan door allerlei verschillende redenen komen, de meest voorkomende reden is de snelheid van de bromfiets.

Op 23 juni 2023 is deze pagina aangepast met de laatste wettelijke voorschriften:

Bij welke snelheid met mijn brom- of snorfiets krijg ik een bekeuring?

Bij scooters (brom- of snorfietsen) maakt de politie onderscheid tussen de gereden snelheid en de constructiesnelheid. Als op een rollertestbank blijkt dat de brom-/snorfiets is opgevoerd (ook al is het maar enkele kilometers), dan krijg je een boete. Bij een overschrijding van 30 kilometer per uur wordt het rijbewijs ingevorderd.
Met je bromfiets krijg je een bekeuring als deze 51 kilometer per uur (of nog sneller) kan rijden. Gaat je bromfiets sneller dan 66 kilometer per uur? Dan kan je kentekenbewijs ingevorderd worden. Ook maakt de politie een WOK-melding aan als je brom-/snorfiets is opgevoerd-melding. Dit is een ‘Wacht Op Keuren status’ in het kentekenregister bij de RDW. Je mag dan niet meer op je brom- of snorfiets rijden, behalve als je naar het keuringsstation van de RDW gaat om je tweewieler te laten keuren.

Straffen voor te hard rijden.

Bij de gereden snelheid meet de politie je snelheid terwijl je rijdt, met een lasergun of een radarauto. Bij deze controles krijg je een boete wanneer je de snelheidslimiet met 7 km of meer overschrijdt. Als je (na correctie) de toegestane limiet overschrijdt met meer dan 30 km per uur, dan krijg je niet alleen een boete, maar vordert de politie ook je rijbewijs in. De officier van justitie bepaalt dan wanneer je je rijbewijs weer terugkrijgt. De rijontzegging kan oplopen tot vier maanden.
Met een snorfiets mag je niet harder dan 25 km per uur. Met een bromfiets mag je niet harder dan 45, 30 of 40 km per uur (alleen op de rijbaan of op het fietspad binnen of buiten de bebouwde kom).

Bron: www.politie.nl